ßßß Cookit - przepis na Karnawałowe kwiatuszki

Karnawałowe kwiatuszki

nazwa

Wykonanie

W karnawale nie może zabraknąć pączków, faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam.
Składniki:
30-40 dag mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4,5 łyżki śmietany
2 łyżki rumu
1,5 łyżki masła
olej do smażenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie dodajemy cukier puder, śmietanę, rum oraz masło i wszystko razem, wyrabiamy na jednolite ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 15 minut). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujmy tak jak na pierogi i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Brzegi krążków ciasta nadcinamy w pięciu miejscach, w równych odstępach, nie docinając do środka. Następnie każdy z końców kolejno zawijamy do środka. Zawinięte końce dobrze dociskamy, aby w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły. Uformowane kwiatuszki wrzucamy kolejno na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron , aż się zarumienią. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/karnawaow-kwiatki.html