Wykonanie
W karnawale nie może zabraknąć pączków,
faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam.
Składniki:30-40 dag
mąki6
żółtek2 łyżki
cukru pudru4,5 łyżki
śmietany2 łyżki
rumu1,5 łyżki
masłaolej do smażenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy
żółtka, a następnie dodajemy
cukier puder,
śmietanę,
rum oraz
masło i wszystko razem, wyrabiamy na jednolite ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 15 minut). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujmy tak jak na pierogi i wycinamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Brzegi krążków ciasta nadcinamy w pięciu miejscach, w równych odstępach, nie docinając do środka. Następnie każdy z końców kolejno zawijamy do środka. Zawinięte końce dobrze dociskamy, aby w trakcie smażenia
płatki się nie rozwinęły. Uformowane kwiatuszki wrzucamy kolejno na rozgrzany
olej i smażymy z dwóch stron , aż się zarumienią. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!