Wykonanie
Od niedawna na blogach kulinarnych zaczynają pojawiać się przepisy na pączki i
faworki. Oczywiście z okazji karnawału, jednak jeśli chodzi o te pierwsze, ja zawsze smażę je wyłącznie z okazji tłustego czwartku. Dlaczego? Może właśnie dlatego, że są to pyszne
słodycze, ale jednak tłuste. Poza tym czekanie cały rok na ten jeden dzień, kiedy można usmażyć czy upiec domowe pączki sprawia większą radość kiedy już można je jeść. Podobnie jak z wigilijnym barszczem czy pierogami z
kapustą. Jedna z moich pierwszych propozycji na słodkie ciacho karnawałowe to nieco urozmaicona wersja szarlotki. W zasadzie nie szarlotki, a kruchego ciasta, wyglądającego jak jabłecznik, ale wypełnionego plastrami
ananasa. Przepis bardzo prosty, nie trzeba się przy nim namęczyć. Wystarczy kruche ciasto i puszka
ananasa.składniki:250 g
mąki150 g
masła80 g
cukru pudru1
jajko + jedno do posmarowania1 puszka
ananasaMąkę,
masło,
cukier puder oraz
jajko umieścić w misie lub na stolnicy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować
miedzy dwoma arkuszami papieru pieczenia i wyłożyć formę do tarty o średnicy 20 cm. Plastry
ananasa odsączyć z soku, ułożyć na cieście w formie. Wyjąć z zamrażarki drugą połowę ciasta, również rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przykryć nim
owoce. Nadmiar ciasta zawinąć w dekoracyjny wałek. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem. Ciasto piec w 200 º C przez 30 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego! :)