ßßß
Od niedawna na blogach kulinarnych zaczynają pojawiać się przepisy na pączki i faworki. Oczywiście z okazji karnawału, jednak jeśli chodzi o te pierwsze, ja zawsze smażę je wyłącznie z okazji tłustego czwartku. Dlaczego? Może właśnie dlatego, że są to pyszne słodycze, ale jednak tłuste. Poza tym czekanie cały rok na ten jeden dzień, kiedy można usmażyć czy upiec domowe pączki sprawia większą radość kiedy już można je jeść. Podobnie jak z wigilijnym barszczem czy pierogami z kapustą. Jedna z moich pierwszych propozycji na słodkie ciacho karnawałowe to nieco urozmaicona wersja szarlotki. W zasadzie nie szarlotki, a kruchego ciasta, wyglądającego jak jabłecznik, ale wypełnionego plastrami ananasa. Przepis bardzo prosty, nie trzeba się przy nim namęczyć. Wystarczy kruche ciasto i puszka ananasa.składniki:250 g mąki150 g masła80 g cukru pudru1 jajko + jedno do posmarowania1 puszka ananasaMąkę, masło, cukier puder oraz jajko umieścić w misie lub na stolnicy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru pieczenia i wyłożyć formę do tarty o średnicy 20 cm. Plastry ananasa odsączyć z soku, ułożyć na cieście w formie. Wyjąć z zamrażarki drugą połowę ciasta, również rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przykryć nim owoce. Nadmiar ciasta zawinąć w dekoracyjny wałek. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec w 200 º C przez 30 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.Smacznego! :)
