Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was
arbuza w nieco odmiennej i wytrawnej wersji. Na pozór połączenie smaków wydaje się w tym przepisie nieco
dziwne, aczkolwiek słodki
arbuz, podobnie jak
melon, wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach. Doskonałym uzupełnieniem poniższych składników będą również
oliwki oraz
rukola, natomiast zamiast
fety możecie użyć
sera koziego. :)
Składniki:
sałatka:kilka liści
sałaty lodowejokoło 200 g
arbuza (waga bez skórek i pestek)pół
czerwonej cebuliokoło 40 g
sera fetadressing:1 łyżka stołowa
soku z cytryny1 łyżka stołowa
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprzsóldo dekoracji:liście świeżej
miętyPrzygotowanie:Liście
sałaty płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy, dzielimy na mniejsze cząstki i rozkładamy na większym półmisku. Obranego i wypestkowanego
arbuza kroimy w kostkę, układamy na sałacie.
Cebulę kroimy w piórka, a
fetę w drobniejszą kostkę lub cienkie plasterki. Umieszczamy je pomiędzy kawałkami
arbuza. Składniki dressingu mieszamy w osobnym naczyniu (shakerze lub zakręcanym słoiku), mieszamy poprzez kilka potrząśnięć i polewamy
sałatkę. Całość dekorujemy świeżą
miętą. Podajemy natychmiast. Smacznego!