Wykonanie
Ostatnio miałam sporo spraw na głowie i mało czasu spędzałam w kuchni. Nadarzyła się jednak okazja... jedno wolne popołudnie, gdzie mogłam oddać się relaksowi i upichcić coś na spokojnie. Ponieważ wcześniej był Dzień Dziecka, postanowiłam że będzie to coś słodkiego. Ostatecznie przymknęłam oko na dietę oraz wszystkie zdrowe nawyki żywieniowe i postanowiłam zrobić tort, który w rzeczywistości jest małą bombą kaloryczną. Niemniej jednak każdy jego kęs sprawił mi ogromną radość, bo tort wyszedł rewelacyjny, Wam też polecam spróbować! Warto zgrzeszyć i zjeść, choćby kawałeczek ;))
Składniki:
biszkopt:180 g bezglutenowego mixu do wypieków (u mnie Sch ä r)(można zastąpić
mąką pszenną tortową)2 płaskie łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia(można zastąpić tradycyjnym
proszkiem do pieczenia)120 g
cukru5
jajek1 stołowa łyżka
mąki ziemniaczanej2 stołowe łyżki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 stołowej łyżki
kakaoszczypta
solikrem czekoladowy:500 ml
kremówki 30% lub 36%300 g
gorzkiej czekolady (zawartość
kakao min. 75%)3 stołowe łyżki
cukru pudrufrużelina z
truskawek:500 g świeżych
truskawek150 g
cukrusok z 1/2
cytryny2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 stołowe łyżki zimnej
wody2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej
wodymasa śmietanowa:500 ml kremówki 36%2 stołowe łyżki
cukru pudruodrobina
czerwonego barwnika spożywczego1 stołowa łyżka
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wodydodatkowo:
likier o smaku
krówkowym do nasączenia
biszkopta (opcjonalnie
woda z sokiem z
cytryny)do dekoracji:
płatki czekolady,
cukrowe serduszka oraz
kakaoPrzygotowanie:
krem czekoladowy:Przygotowanie kremu rozpoczynamy wieczorem, dzień wcześniej, niż zrobienie całego
tortu. Kremówkę umieszczamy w rondelku i grzejemy na wolnym ogniu do momentu aż zawrze. Nie gotujemy jej, lecz zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną w kostkę
czekoladę oraz
cukier. Dokładnie mieszamy do momentu aż
czekolada i
cukier całkowicie się rozpuszczą. Gotową mieszankę umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc (minimalny czas chłodzenia 10h). Gotową, schłodzoną masę
czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem aż otrzymania gęstego kremu (gdy krem
zrobi się gęsty od razu przestajemy ubijać, ponieważ łatwo jest go przebić i wówczas się zwarzy).
biszkopt:Przed przygotowaniem
biszkopta należy kilka godzin wcześniej wyjąć
jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Mąki,
kakao oraz
proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. Następnie
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier. Do gotowej piany dodajemy kolejno
żółtka, przesiane suche składniki oraz
olej. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Brzegi tortownicy o średnicy 22-23 cm, smarujemy
masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do formy, lekko wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Następnie przekrawamy wzdłuż na 3 równe blaty.frużelina truskawkowa:
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej
wody i odstawiamy na moment.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe
owoce dzielimy na dwie połowy lub kilka mniejszych części. Umieszczamy je w rondelku, zasypujemy
cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż
cukier się rozpuści, cały czas mieszając.
Owoce puszczą sporo soku, więc nie ma potrzeby podlewania ich
wodą. Gdy cały
cukier się rozpuści, dodajemy
sok z cytryny oraz rozpuszczoną
mąkę. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Do rozpuszczonej
żelatyny dodajemy kilka łyżek soku z
truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie
żelatynę z
sokiem dodajemy do pozostałych w rondlu
truskawek. Całość mieszamy i schładzamy, aby frużelina zrobiła się gęsta.masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę (min. czas chłodzenia 10h, najlepiej cała noc) ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Do ubitej
śmietany dodajemy
barwnik spożywczy i mieszamy łyżką. Następnie stopniowo dodajemy jeszcze płynną, wystudzoną
żelatynę, która jest mniej więcej w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie mieszamy.przełożenie:Na paterze układamy pierwszy blat
biszkopta, nasączamy go
likierem bądź
wodą z
cytryną, smarujemy połową
kremu czekoladowego i nakładamy połowę frużeliny truskawkowej. Następnie czynności powtarzamy. Całość przykrywamy trzecim blatem
biszkopta i lekko dociskamy. Górę oraz brzegi
tortu obkładamy masą
śmietanową. Dekorujemy wedle uznania (u mnie brzegi obsypane są wiórkami
czekolady, na górze z pomocą szablonu zrobiłam serduszko z
kakao, dookoła rozłożyłam
cukrowe serduszka.) Gotowy tort chłodzimy przed podaniem min. 2h w lodówce. Smacznego!