ßßß Cookit - przepis na Frytki z makaronu z sosem belgijskim - Belgia

Frytki z makaronu z sosem belgijskim - Belgia

nazwa

Wykonanie

Makaronowa podróż po Europie - stacja IV Belgia - Frytki z makaronu z sosem belgijskim
Kiedy na mapie mojej podróży kulinarnej z udziałem makaronu pojawiła się Belgia, długo zastanawiałam się nad daniem, które będzie odpowiednie.... Jakie jest moje pierwsze skojarzenie, gdy myślę 'Belgia'? W głowie dźwięczy jedno barwne słowo - moja ulubiona, słona przekąska: FRYYYYYYTKI! Rzeczywiście, Belgia jest ojczyzną popularnych french fries. W kraju tym znajdziemy nawet Muzeum Frytek, w małym miasteczku Brugia. O ile jednak, usmażenie ziemniaków wydaje się być oczywiste, tak do wersji makaronowej byłam początkowo sceptycznie nastawiona. W końcu stwierdziłam, że skoro smażymy ciasto naleśnikowe, podsmażamy pierogi lub kopytka, to czemu by nie usmażyć makaronu? Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Gdy któregoś wieczoru zabraknie mi w domu tradycyjnych frytek lub ziemniaków, bez dwóch zdań nasmażę sobie stos frytek z makaronu. Naprawdę bardzo mi smakowały i śmiem twierdzić, że są nawet bardziej chrupkie niż ich ziemniaczane kuzynki. Do tego sos belgijski jako idealne uzupełnienie całości i mamy znakomitą przekąskę.
Składniki:
frytki:
200g makaronu penne (rurki)
olej do smażenia/frytkownica
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
sos belgijski:
1 mała cebula
3-4 stołowe łyżki majonezu
2 stołowe łyżki ketchupu
pół łyżeczki musztardy dijon
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 stołowa łyżka octu
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce zalewamy ją łyżką octu i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ketchup, majonez oraz musztardę. Wciskamy ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut). Po tym czasie makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy aż obcieknie z nadmiaru wody. Rozgrzewamy tłuszcz w frytkownicy lub olej w głębokim garnku. Gdy tłuszcz/olej jest odpowiednio rozgrzany wrzucamy makaron i smażymy aż będzie rumiany i chrupiący. W tym czasie najlepiej nie zajmować się innymi sprawami, bowiem makaron smaży się znacznie krócej niż ziemniaki. Czas smażenia zależy od rodzaju makaronu, dlatego polecam próbować, kiedy frytki są gotowe. Usmażone makaronowe frytki odsączamy na ręczniku papierowym. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz papryką. Podajemy z sosem belgijskim. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/10/frytki-z-makaronu-z-sosem-belgijskim.html