Wykonanie
Tym wpisem kończę cykl konkursowych przepisów z
piwem i do
piwa w roli głównej ;). Na zakończenie
sałatka... Ktoś pomyśli, że
sałatka nijak ma się do
piwa. A tu Was jednak zaskoczę...;). Bowiem
Piwo Książęce Jasne
Ryżowe wyróżnia się wyjątkowo orzeźwiającym charakterem, dzięki
czemu doskonale gasi pragnienie i jest idealne na upalne dni, które mamy za oknem. Więc wyobraźcie sobie: hamaczek pod drzewem, słomiany kapelusz, talerzyk owej sałatki i łyk zimnego, orzeźwiającego
piwa ;).
Składniki:dressing:
90ml
piwa Książęce Jasne
Ryżowe1 stołowa łyżka zmielonej/startej na tarce
szalotki1 łyżeczka drobno startej skórki
pomarańczy1 łyżeczka
musztardy (najlepiej Dijon)1 łyżka
miodu3 łyżki
oliwy z oliwek (extra-virgin)
sól morska i świeżo zmielony
pieprzsałatka:mix
salat (
radicchio,
endywia,
młody szpinak,
lollo bianco)kawałki
pomarańczypół
torebki ryżuczerwona cebulapestki
granatupół
awokado (wymyśliłam je sobie jako składnik, ale nie udało mi się kupić....moim zdaniem doskonale dopełniło by smak, więc radzę nie pomijać go w przygotowaniu)*Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania dressingu. W małej miseczce mieszamy
piwo z
szalotką,
miodem,
skórką pomarańczową i
musztardą. Stopniowo dolewamy
oliwę, cały czas ubijając sos trzepaczką. Całość doprawiamy świeżo zmieloną
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Mix
salat rozkładamy na talerzu.
Ryż gotujemy na wpół sypko.
Pomarańczę dzielimy w cząstki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Na sałacie układamy:
ryż, cząstki
pomarańczy,
cebulę oraz
awokado. Całość posypujemy pestkami
granatu i polewamy dressingiem. Podajemy z kuflem
piwa Książęce Jasne
Ryżowe. Smacznego!