ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na ciacho, które niemal wszyscy znają ;). Bardzo lubię ciasta i torty niewymagające pieczenia - praktycznie zawsze się udają. Jedynym minusem jest tutaj czas oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją, ale myślę że warto poczekać na kombinację masy kajmakowej, kremu budyniowego i bitej śmietany pomiędzy herbatnikami.
Składniki:(przepis cytuję w całości od Waniliowakuchnia, bo postępowałam zgodnie instrukcją)
450 g herbatników
mleko do namaczania
500 g kajmaku (masy krówkowej)
2 opakowania budyniu waniliowego
800 ml mleka
100 g masła
500 ml schłodzonej kremówki
5 kopiastych łyżek cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
łyżka żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Puszkę z kajmakiem umieścić w miseczce z wrzątkiem. Klasyczną formę (35 x 25) wyłożyć herbatnikami, namaczając je od wierzchniej strony, wysmarować ją masą krówkową. Następnie ułożyć kolejną warstwę ciastek, namaczając je w mleku z obu stron. W rondelku zagotować 500 ml mleka, w pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy, dodać go do wrzątku, energicznie wymieszać, wystudzić. Do budyniu dodać rozdrobnione masło, zmiksować, wyłożyć do formy i przykryć herbatnikami namaczanymi od spodu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodając wanilią, cukier puder i żelatynę, wyłożyć do formy i obsypać startą czekoladą. Chłodzić 4- 12 godzin. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/04/ciasto-3-bit-bez-pieczenia.html