Wykonanie
Dzisiaj przepis na ciacho, które niemal wszyscy znają ;). Bardzo lubię ciasta i
torty niewymagające pieczenia - praktycznie zawsze się udają. Jedynym minusem jest tutaj czas oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją, ale myślę że warto poczekać na kombinację masy kajmakowej, kremu budyniowego i
bitej śmietany pomiędzy
herbatnikami.
Składniki:(przepis cytuję w całości od Waniliowakuchnia, bo postępowałam zgodnie instrukcją)
450 g
herbatnikówmleko do namaczania500 g kajmaku (masy krówkowej)2 opakowania budyniu
waniliowego800 ml
mleka100 g
masła500 ml schłodzonej kremówki5 kopiastych łyżek
cukru pudruziarenka z 1/2
laski waniliiłyżka
żelatyny50 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Puszkę z
kajmakiem umieścić w miseczce z wrzątkiem. Klasyczną formę (35 x 25) wyłożyć
herbatnikami, namaczając je od wierzchniej strony, wysmarować ją masą
krówkową. Następnie ułożyć kolejną warstwę
ciastek, namaczając je w
mleku z obu stron. W rondelku zagotować 500 ml
mleka, w pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy, dodać go do wrzątku, energicznie wymieszać, wystudzić. Do budyniu dodać rozdrobnione
masło, zmiksować, wyłożyć do formy i przykryć
herbatnikami namaczanymi od
spodu.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodając
wanilią,
cukier puder i
żelatynę, wyłożyć do formy i obsypać startą
czekoladą. Chłodzić 4- 12 godzin. Smacznego!