Wykonanie
Ostatnio moje ulubione bardzo słodkie ciasto <3Zdjęcia są zrobione telefonem, ponieważ nie miałam przy sobie aparatu za jakość przepraszam.Składniki:- puszka
mleka skondensowanego słodzonego- paczka
herbatników typu
bebe- dwa budynie
waniliowe- 700 ml
mleka 1,5%- kostka
masła- dwie tabliczki
czekolady gorzkiej-
cukier puderPrzygotowanie:Puszkę
mleka gotujemy 2,5h na małym gazie pod przykryciem pilnując aby całkowicie była zakryta
wodą. Otwieramy ją dopiero gdy wystygnie bo może wybuchnąć ;). Przygotowujemy blachę lub tortownice (na blaszce jest wygodniej ale niestety nie miałam wolnej, więc użyłam tortownicy) i dolną warstwę wykładamy
herbatnikami następnie kładziemy warstwę wytworzonego kajmaku i przykrywamy go kolejną warstwą
herbatników. Następnie gotujemy dwa budynie w 700ml
mleka dodając
cukier oraz około 3/4 kostki
masła (
masło i
cukier dodajemy przed wlaniem roztworu bydyniowego) Masę budyniową wylewamy na
ciastka tworząc kolejną warstwę i przykrywamy to
ciastkami. Na samą górę robimy
polewę czekoladową rozpuszczając
czekoladę z 1/4 szklanki
mleka oraz resztą
masła, która została nam z budyniu (można ewentualnie dolać
mleka aby konsystencja była odpowiednia). Tak zrobione ciacho wkładamy na noc do lodówki i możemy posypać je
cukrem pudrem.Smacznego :)
Jestem okropna i przegapiłam pierwsze urodziny mojego bloga, które były 10 . 06 !