ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

nazwa

Wykonanie

Masa krówkowa, budyń i bita śmietana z czekoladą między herbatnikami. Kremowe i nie przesadnie słodkawe. Szybkie i do przygotowania bez piekarnika, jedyną wadą jest chyba to, że by było naprawdę smaczne trzeba czekać kilkanaście godzin. Spróbujcie, jestem pewna, że wyjdzie i wszystkim posmakuje ;)
(przepis podstawowy)
450 g herbatników
mleko do namaczania
500 g kajmaku (masy krówkowej)
2 opakowania budyniu waniliowego
800 ml mleka
100 g masła
500 ml schłodzonej kremówki
5 kopiastych łyżek cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
łyżka żelatyny
50 g gorzkiej czekolady
Puszkę z kajmakiem umieścić w miseczce z wrzątkiem. Klasyczną formę (35 x 25) wyłożyć herbatnikami, namaczając je od wierzchniej strony, wysmarować ją masą krówkową. Następnie ułożyć kolejną warstwę ciastek, namaczając je w mleku z obu stron. W rondelku zagotować 500 ml mleka, w pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy, dodać go do wrzątku, energicznie wymieszać, wystudzić. Do budyniu dodać rozdrobnione masło, zmiksować, wyłożyć do formy i przykryć herbatnikami namaczanymi od spodu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodając wanilią, cukier puder i żelatynę, wyłożyć do formy i obsypać startą czekoladą. Chłodzić 4- 12 godzin. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/09/przepyszny-3-bit.html