Wykonanie
Składniki:
mięso wieprzowe mielone 30 dag
bułka czerstwa 3 dag
masło 2 łyżki
cebula 2 dag
sól,
pieprzpomidory 10
śmietana gęsta 20 dag
koperekWykonanie:
Bułkę namoczyć, odcisnąć.
Cebulkę pokroić i zrumienić na
maśle. Do
mięsa dodać
bułkę,
cebulkę,
sól,
pieprz i wyrobić na jednolitą masę.
Pomidory, jednakowej wielkości, opłukać, nadciąć wierzchy tak, aby nadcięty kawałek trzymał się
pomidora. Łyżeczką wydrążyć nasiona.
Pomidory nadziać
mięsem, przykryć nadciętym wieczkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do
śmietany dodać
sól do smaku i posiekany
koperek. Każdy
pomidor polać sosem i skropić
masłem.
Zapiec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 30 minut.