ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie miodowo-musztardowym z awokado

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym z awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki:
żeberka wieprzowe 1 kg
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki
Sos :
awokado 1
majonez ¼ szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
cebula drobno pokrojona 1 łyżeczka
sól ½ łyżeczki
przyprawa czosnkowa lub rozgniecione 2 ząbki czosnku
chili, papryka do smaku
miód rozpuszczony 1/3 szklanki
musztarda Dijon 1/3 szklanki
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w kuchence mikrofalowej przez ok. 25 minut.
W tym czasie przygotować sos: Owoc awokado umyć, przepołowić wzdłuż, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z cytryny i cebulę. Na koniec przyprawić do smaku przyprawami. Wymieszać z miodem i musztardą.
Podpieczone żeberka polać sosem
i piec pod przykryciem kolejne 10 minut.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/05/zeberka-w-sosie-miodowo-musztardowym-z.html