Wykonanie
Nie ma świąt bez orzeszków. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga trochę czasu (skorupki można upiec tydzień wcześniej), ale efekt jest piorunujący.
Kubki smakowe szaleją.
Składniki:Ciasto:
mąka 4 szklanki
margaryna 1
jajo 1
cukier puder 1/2 szklanki + 25 dag do masygęsta
śmietana 1 szklanka
soda 1/2 łyżeczkiszczypta
soliMasa:
orzechy włoskie mielone 25 dag
żółtka 3
masło 20 dag
kakao do koloruopcjonalnie
likierWykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wypiekacz posmarować tłuszczem. Następnie do rozgrzanego wypiekacza nakładać po łyżeczce ciasta. Piec z obu stron po ok. 3 min. Wystudzić.
Przygotować masę:
masło utrzeć z
cukrem i
likierem, dodawać kolejno
żółtka, połączyć z
orzechami i
kakao. Masą napełnić
ciastkowe skorupki i złożyć na wzór "
włoskich orzechów". Zamiast
orzechów można dodać
bakalie. Można polać
polewą czekoladową.Drobna uwaga: Do upieczenia skorupek orzeszków potrzebny jest specjalny wypiekacz.Poza tym, najlepiej piec je nad ogniem (kuchnia gazowa). Ale mój jest przedpotopowy. Na Allegro są fajne elektryczne (patelnia-opiekacz). Z wyglądu przypominają opiekacz do sandwichy, czy gofrownicę. Są też foremki pojedyncze, ale z nimi wypiekanie skorupek raczej jest bardziej pracochłonne.