ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ogórki 1 kg
koper 2-3 kwiatostany z łodygami
czosnek 4-5 ząbków
sól 2 łyżki
woda ok. 1 l
liść laurowy, kolendra
Wykonanie:
Małe ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoju (najlepiej w glinianym naczyniu). Czosnek obrać, przekroić na połówki, wrzucić do ogórków. Dodać resztę przypraw. Całość zalać gotującą wodą osoloną (ja posypuję solą i zalewam wrzątkiem).
Zakręcić (lub przykryć np. talerzykiem. Już po dwóch dniach są gotowe do spożycia, a nawet na drugi dzień). Idealne na kanapki lub jako dodatek do drugiego dania.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/ogorki-maosolne.html