Wykonanie
Kupiłam kilka dni temu
ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki
ogórków na zupę
ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:)Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi...
Składniki:10-20 kg dużych
ogórków gruntowych
sólczosnekwodakoperOgórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestkiPokroić na kwadraciki
Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki
czosnku i
koper, a następnie pokrojone w kostkę
ogórkiZagotować
wodę. W 1 litrze
wody rozpuścić 1 łyżkę
soli i zalać
ogórkiZakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać!Odstawić na bok i dokręcić dopiero wtedy, gdy
ogórki zaczną fermentować, tzn. pojawi się na wierzchu pianka, a
woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniejA
potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę
ogórkową:)
Na zdrowie! :)Biorę udział w akcjach: