ßßß Cookit - przepis na Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł!

Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł!

nazwa

Wykonanie

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:)
Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi...
Składniki:
10-20 kg dużych ogórków gruntowych
sól
czosnek
woda
koper
Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki
Pokroić na kwadraciki
Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki
Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki
Zakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać!
Odstawić na bok i dokręcić dopiero wtedy, gdy ogórki zaczną fermentować, tzn. pojawi się na wierzchu pianka, a woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniej
A potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę ogórkową:)
Na zdrowie! :)
Biorę udział w akcjach:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/ogorki-na-zupe-ogorkowa-zima-jak-znalaz.html