Wykonanie
Nie wiem jak to się stało, że ja "mięsożerca " a tak mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z
ziemniakami jak i z
kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co
daje nam jesień połączyłam
dynię,
papryk,
cebulkę,
czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże
zioła takie jak
rozmaryn,
tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu.
Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego
pierś z kurczaka.
SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski)
mięso wieprzowe (wykorzystałam
łopatkę bez kości ) ok 800 gram
papryka czerwona 1 szt
czosnek 3 ząbki
cebulka 3 szt małe
dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu)
rozmaryn 2 gałązki
tymianek 4 gałązki
sól,
pieprz,
paprykę słodką, ostrą (wedle uznania)
oliwę 2-3 łyżki
olej 2 łyżki do posmażeniaSkład to jest moja propozycja jeśli nie lubimy czegoś po prostu można to pominąć lub dodać sobie więcej danego składnika.
SPOSÓB WYKONANIA :-
mięso myjemy, osuszamy, wykrawamy zbędne błony i kroimy w kostkę (ja kroję w mniejszą kostkę )- doprawiamy naszymi
przyprawami, i krótko z każdej strony obsmażamy na patelni do lekkiego zbrązowienia i zamknięcia
por.- tak gotowe
mięso przekładam do naczynia żaroodpornego (równie dobrze może być to garnek, który można włożyć do piekarnika)- obieramy i oczyszczamy
dynię którą kroimy w kostkę większą tak samo postępujemy z
papryką. Wkładam
dynię i
paprykę do miseczki dodaję
oliwę posypuję ją
ziołami świeżymi takimi jak
rozmaryn i
tymianek lekko
solę i wymieszam, tak przygotowane dodaję do naszego
mięsa.- dokładam obrane
cebulki,
czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy
mięso dolewam
wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze
mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju
mięsa , trzeba spróbować
mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada.
Najczęściej taki gulasz podaję z
kaszą lub można po prostu zjeść z kromką
chleba :))Danie kolorowe pełne smaków i aromatu.
Dynia pieczona z
ziołami w
oliwie ...pycha!Smacznego!