ßßß
Składniki :500g piersi z kurczaka4 ząbki czosnku2cm świeżego korzenia imbiru1 łyżka soku z cytrynysól i pieprz25g migdałów w płatkach2 średnie cebulekawałek laski cynamonu4 ziarenka zielonego kardamonu3 goździki1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonej kurkumy50g mielonych migdałów300ml jogurtu naturalnegooliwa lub masło klarowane do smażeniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, włożyć do miski i dodać do niego czosnek wyciśnięty przez praskę, stary imbir, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby kurczak dokładnie pokrył się przyprawami. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, aby zrobiły się lekko brązowe.Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać przyprawy sypkie - kmin, kolendrę, kurkumę oraz mielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się cebulą i przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.Gdy kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać uprażonymi migdałami. Podawać z chlebkiem naan.
Smacznego!