ßßß
Składniki na marynatę:- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego(około 400 gram)- 2 łyżeczki mieszanki garam masala- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego- 1 łyżeczka kurkumy- 0,5 łyżeczki kolendry (ziarna)- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 2 ząbki czosnku- około 2 cm kawałek imbiru- 0,5 łyżeczki czarnuszki- 1 łyżeczka soli- 75 dag piersi z kurczakaSkładniki na potrawę:- 3 średnie cebule- 2 ząbki czosnku- około 2 cm kawałek imbiru- 1 łyżeczka kminu rzymskiego- 1 łyżeczka cynamonu- 3 ziarna ziela angielskiego- 2 liście laurowe- 2 ziarna kardamonu- około 5-7 goździków- 1 puszka mleka kokosowego- pieprz- 2 czubate łyżki migdałów- 1 łyżeczka soli- masło ghee lub zwykłe masło klarowane do smażenia, około 50 g- nać kolendry do posypania (ewentualnie nać pietruszki)- opcjonalnie papryka chilliSposób przygotowania:Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę(około 1,5x1,5 cm).Następnie do miski, w której będziemy marynować kurczaka wlewamy jogurt.Przyprawy, które mamy w ziarnach(kmin, kolendra, czarnuszka) prażymy na patelni i uprażone ucieramy w moździerzu.Czosnek i imbir obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i również dodajemy do jogurtu.Do jogurtu dodajemy teraz przyprawy, czyli garam masalę, kurkumę, paprykę, sól i przyprawy, które utarliśmy w moździerzu.Całość mieszamy i dodajemy do marynaty kurczaka. Jeszcze raz mieszamy, aby kurczak cały pokrył się marynatą.Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja marynowałem około 6h, ale równie dobrze możemy zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.Po zamarynowaniu nadszedł czas na przygotowanie właściwej przyprawy.Zaczniemy od przygotowania przypraw.Kmin, ziele angielskie, liść laurowy, kardamon i goździki prażymy na patelni, a następnie ucieramy w moździerzu.Teraz musimy obrać cebulę, imbir i czosnek. Kroimy je wszystkie w talarki.W garnku, w którym będziemy gotować kormę rozgrzewamy masło.Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, czosnek i imbir i smażymy do momentu, aż cebule będzie zeszklona.Do cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, tj. cynamon, pieprz, sól i przyprawy, które utarliśmy w moździerzu i przesmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Jeśli lubimy ostre dania, w tym momencie możemy dodać paprykę chilli według uznania.Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i przekładamy cebulę do naczynia, w którym będziemy mogli ją zmiksować. Miksujemy cebulę.Garnek ponownie stawiamy na ogień i dodajemy zamarynowanego kurczaka.Nie musimy oczyszczać go z jogurtu. Nie przejmujmy się też, jeśli jogurt się zważy podczas smażenia. W końcowym efekcie nie będzie tego widać.Smażymy kurczaka przez około 5 minut cały czas mieszając.następnie dodajemy zmiksowaną cebulę, mleczko kokosowe i zmielone migdały.Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.Danie podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan.Przed podaniem sypiemy z wierzchu posiekaną natką kolendry lub pietruszki.Smacznego!