Wykonanie
Mam słabość do
buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto
czekoladowe z
buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :)Tym razem
buraczki proponuję w towarzystwie
brokułu i
sałaty, z
ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo.

Składniki:1
brokuł2 niewielkie
buraczkiKilka liści
sałaty (lub mix
sałat)2 łyżki łuskanych
ziaren słonecznikaDressing:2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukru trzcinowego4 łyżki
oliwysok z plasterka
cytryny2 łyżeczki balsamico1 łyżeczka
sosu Worcestershireduża szczypta
solipieprz do smaku
Buraczki upiec lub ugotować (najlepiej ugotować więcej i resztę wykorzystać do innych dań ;)) Pokroić w grubą kostkę.
Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Powinien być jędrny.Na talerzu ułożyć
sałatę,
buraczki,
brokuł.
Sałatę posypać
słonecznikiem i skropić dressingiem.Przygotowanie dressingu:
Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć w moździerzu razem z
solą,
cukrem trzcinowym i
oliwą. Dodać
sok z cytryny, balsamico i
sos Worcestershire. Doprawić
pieprzem do smaku.