Wykonanie
Jarmuż wraca na polskie stoły. Jest smaczny i zdrowy. I coraz łatwiej dostępny. Najlepiej kupować go jesienią, po pierwszych przymrozkach, bo wtedy
traci swoją goryczkę. Zblanszowany świetnie się mrozi. Można go przyrządzać jak
szpinak – na
maśle i z dodatkiem
czosnku, ale w odróżnieniu od
szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników.
1
ciasto francuskie2 długie łodygi
jarmużu (albo 100 g krojonych liści)4
pieczarki2 średnie
pomidorymięso z 1 gotowanego udka (można pominąć)3 ząbki
czosnkukilka
oliwek4 łyżki
masła100 g
sera mozarella lub
feta lub innego
sól,
pieprzPieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach
masła odparować. Ściągnąć z patelni.
Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach
masła.
Jarmuż szybko się przypala, więc trzeba robić to krótko pod koniec dodając
czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony.
Formę do pieczenia tarty wyłożyć
ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć
mięso i
jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę
ser, a na nim
pieczarki i plastry
pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi
oliwkami.