ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z pomidorkami z parowaru

Pierś z kurczaka z pomidorkami z parowaru

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gdy jest kolorowo na talerzu, więc gdy tylko zobaczyłem w sklepie najróżniejsze pomidorki na wagę, musiałem kilka kupić :) Do tego ziemniak truflowy, rzodkiew biała i kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie. Plus pierś z kurczaka :) Wyszło pysznie :)
Składniki :
1 filet z piersi kurczaka
1 ziemniak truflowy
1/3 białej rzodkwi
mix pomidorków koktajlowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy :
pieprz cytrynowy
imbir
oregano
bazylia
pieprz czarny
Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na większe kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso oraz przyprawiamy z obu stron imbirem, oregano, bazylią i pieprzem cytrynowym.
Ziemniaka truflowego kroimy na plastry.
Mięso przekładamy na folię aluminiową i układamy na 1 poziomie parowaru.
Ziemniaki fioletowe na folii na 2 poziomie.
Włączamy urządzenie na 25 minut.
Pomidorki koktajlowe parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w plastry, a następnie w kawałki. Listki bazylii myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu się urządzenia przekładamy mięso na talerz, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki układamy razem z kawałkami ziemniaków truflowych i białej rzodkwi i przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem. Nakładamy też na talerz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :)
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/10/piers-z-kurczaka-z-pomidorkami-z.html