Wykonanie
Tęsknię za latem i gorącymi dniami, stąd chyba moje talerze takie kolorowe ostatnio :) Trochę cieplej się robi jak na talerzu dużo kolorów :) Dziś kolejny prosty, szybki obiad :)
Pierś z kurczaka z
ziemniakiem truflowym, podana z kilkoma innymi warzywami na sałacie
batawia.
Składniki :1
filet z piersi kurczaka1
ziemniak truflowy1 łyżka
oliwy z oliwekgarść
sałaty batawia1/2
marchewki fioletowej1/2
papryki czerwonej1/2 białej rzodkwi1/2
marchewki żółtejsok z 1/2
cytrynyPrzyprawy :
papryka słodkapieprz czarnyimbirtymianekkardamonkminek rzymski mielony
Filet z piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski.Polewamy
mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron
papryką słodką,
pieprzem czarnym,
imbirem i
tymiankiem.Wszystkie warzywa myjemy.
Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy
kardamonem.
Paprykę oczyszczamy w środku i kroimy w większą kostkę.Białą
rzodkiew kroimy na paski, a następnie na frytki.
Marchewkę żółtą tniemy na podłużne kawałki i przyprawiamy
pieprzem czarnym.
Ziemniaka truflowego kroimy na plastry i przyprawiamy
kminkiem rzymskim.
Sałatę batawia po umyciu, osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Wszystkie składniki oprócz
sałaty układamy oddzielnie na tackach z folii aluminiowej.Na 1 poziomie parowaru kładziemy
kurczaka.
Ziemniaki fioletowe układamy na 2 poziomie.Włączamy parowar na 25 minut.13 minut przed końcem parowania, wkładamy na 2 poziom
marchewkę żółtą i frytki z białej rzodkwi.Po kolejnych 3 minutach
marchew fioletową i kawałki
papryki.
Sałatę batawia przekładamy na talerz i polewamy
sokiem ze świeżo wyciśniętej
cytryny.Po wyłączeniu urządzenia przekładamy resztę składników na talerz.
Jak zawsze, z chęcią wysłucham Waszych sugestii, komentarzy oraz uwag. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam