ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru

Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru

nazwa

Wykonanie

Niby dziś sobota, a obiad robiłem na kolacje :) Trochę odespałem ciężki tydzień w pracy ;) później obowiązkowo kawka i zachciało mi się zakupów :) Wszędzie tłumy, jakby jutro było co najmniej Święto Państwowe. Wtedy większość robi zapasy 2 tygodniowe, jak jest 1 dzień w środku tygodnia gdzie sklepy pozamykane :) Odwiedziłem 3 hipermarkety i po 4 godzinach mogłem wracać z 8 reklamówkami do domu :) Wróciłem, odpocząłem i miałem się zabrać za obiad, ale wziąłem się za porządki w szafkach w kuchni, co by wszystko ładnie z tych 8 reklamówek upchać. Zeszło długo, także jak wspominałem obiad na kolację jadłem.
W końcu po długich rozmyślaniach co robić. Stwierdziłem, że trzeba spróbować zrobić lasagne z parowaru.
Wczoraj było Cannelloni z mięsem mielonym na parze , także dziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :)
Składniki :
180g mięsa mielonego
4 płaty makaronu lasagne
1/2 puszki małej groszku zielonego
1/2 cebuli
4 suszone pomidory
150g startej mozzarelli
5 łyżek przecieru pomidorowego
Przyprawy :
bazylia
oregano
pieprz czarny
czosnek w płatkach
Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: bazylie, oregano, pieprz, czosnek w płatkach oraz przecier pomidorowy, na koniec cebule, która już odsączyła się z wody.
Wszystko mieszamy.
Na tacce parowaru rozkładamy folię aluminiową tak jak na 1 zdjęciu. Na spód wlewamy troszkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na folii, żeby nam 1 płat lasagne się nie przykleił i żeby łatwiej można było wyjąć.
Kładziemy 1 płat makaronu, później łyżką nakładamy warstwę mięsa z przyprawami, staramy się żeby był równomiernie rozłożony po całym płacie, kładziemy na wierzch groszek na całym mięsie i posypujemy startym serem mozzarella, przykrywamy kolejnym płatem i czynność powtarzamy, ostatni 4 płat posypujemy tylko serem.
Włączamy parowar na 25 minut. Po parowaniu, wyjąłem lasagne, chwytając za folię aluminiową i przekładając na talerz z razem z folią, później pod wadziłem łopatką do naleśników i przełożyłem już na właściwy talerz samo danie.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/lasagne-z-miesa-mielonego-z-groszkiem-z.html