Wykonanie
Kotlety z
kaszy jaglanej i
jajek - świetne jako samodzielnie danie lub dodatek do dań z
mięsem. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto bo są naprawdę bardzo smaczne, zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwaga, nie podgrzewajcie kotletów w mikrofali, ponieważ
tracą smak.
Składniki:- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- ok. 2 szklanki
wody- 8 jaj ugotowanych na twardo- 1 surowe
jajko-
natka pietruszki- pęczek
szczypioru- sol,
pieprz,
pieprz ziołowyPrzygotowanie:1. Gotujemy
kaszę jaglaną w ok. 2 szklankach
wody.2. Ugotowane
jajka kroimy na drobne kawałki.3. Siekamy
szczypior oraz
pietruszkę4. Do miski wrzucamy pokrojone
jajka,
szczypior, oraz
pietruszkę i dokładnie mieszamy.5. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą, ugotowaną
kaszę jaglaną oraz surowe
jajko.6. Obficie przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
pieprzem ziołowym i ponownie całość mieszamy.7. Formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej, a następnie smażymy na patelni (na tłuszczu).8. Można także upiec w piekarniku.Kotlety można polać dowolnym sosem np.
czosnkowo-
koperkowym, który pojawił się przy okazji przepisu na kotlety z
ziemniaków i
kaszy jaglanej .
Smacznego!