Wykonanie
Z powodu, że 2 dzień mam anginę :( , ciężko cokolwiek jeść. Kto miał, ten wie jaki to ból, samo przełykanie śliny to duży problem. Jako, że wczorajsze moje menu to same
jogurty,
płatki i na pocieszenie
lody :) , to dziś już nie wytrzymałem i postanowiłem coś delikatnego uparować. Wybór padł na kotleciki z
cukinii i
pieczarek z
kaszą jaglaną.
W pracy byłem dziś stacjonarnie, z domu wszystko musiałem ogarniać, akurat tak wyszło, że jak jestem chory, to pracy najwięcej. Ale gdy wybiła 16, mogłem w końcu odejść od komputera i zająć się obiadem :)
Składniki :1 mała
cukinia3 duże
pieczarki1/3 pęczka
szczypiorku1
jajko1 , 5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego5 łyżek
kaszy jaglanejPrzyprawy :
pieprz ziołowyCukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy
pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np
curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok.
Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki.
Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z
cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do
cukinii dodajemy
pieczarki i
szczypiorek, wbijamy
jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.
Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną
wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do
ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą
wodę. Jeżeli damy więcej
kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.
Parowar włączyłem na 20 minut, bo zależało mi, żeby
kasza była jak najbardziej miękka, z powodu gardła. Możecie równie dobrze parować 15 minut. Jeżeli
woda w
kaszy zostanie, wylewamy na sitko zawartość z pojemnika, czekamy aż odsączy się i dopiero nakładamy wraz z kotlecikami.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Od wczoraj można też na blogu dodawać zdjęcia potraw inspirowanych przepisem, do czego zachęcam, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę się podzielić ze mną i innymi swoją wersją:)Pozdrawiam i smacznego.Adam