Wykonanie
Fakt, że mieszkamy w Polsce wcale nie oznacza, iż na śniadanie nie możemy skosztować odrobiny kuchni francuskiej. Najlepszym sposobem na to, będzie przyrządzenie sobie bardzo prostego, ale wykwintnego śniadania z
jajek w postaci omletu z
ziołami. Potrawa prosta do przygotowania, szybka, a jaka pyszna. Nic tylko zajadać!
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta.Składniki:1 duże
jajkołyżeczka
wodyszczypta
soliodrobinę świeżo mielonego
czarnego pieprzunieco świeżych
ziół np.
szczypiorku lub
pietruszkiłyżeczka
masłaWbijamy
jajko do miski, dodajemy
wodę oraz
przyprawy i
zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Na malutkiej patelni (nasza ma średnice 14cm) rozgrzewamy
masło. Czekamy na moment aż
masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wówczas wylewamy mieszaninę jajeczną. Potrząsamy patelnie by
jajka rozprowadziły się po całym dnie. Następnie trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż
jajka na dnie zaczną się ścinać. Jest kilka technik zamykania omletów i tak naprawdę każdy musi sobie wypracować swój. Julia
Child w książce opisuje jak zwijać omlet na patelni uderzając w rączkę patelni tuż przy skraju (metoda
szarpana). Ja osobiście preferuje zsuwać omlet na talerz do połowy patelni, a następnie złożyć go na połowę. Kiedy umieścimy już omlet na talerzu smarujemy kawałkiem
masła i posypujemy
ziołami. Podajemy i zajadamy koniecznie na ciepło.