Wykonanie
Dzisiaj chciałam podzielić się z
Wami pomysłem na szybką, zdrową i bardzo smaczną propozycją na kolację lub lunch.
Wędzony łosoś z
koperkiem,
ogórkową salsą i
chrzanowym serkiem. To danie dla zdecydowanych wielbicieli
łososia, do których i ja się zaliczam:)
Wyrazisty smak
łososia idealnie pasuje do delikatnego
ogórka i aromatycznego
koperku. A z dodatkiem kremowego
serka doprawionego
chrzanem,
pełnoziarnistym pieczywem i lampką białego, zimnego
wina stanowi wartościowe i pyszne danie.
Polecam i zachęcam,pozdrawiam,
Asia ♥Składniki (dla 2 osób):ok. 150 g
wędzonego łososiagarść posiekanego
koperku1 duży, świeży
ogórekok. 70 g kremowego
serka1 łyżka tartego
chrzanusok wyciśnięty z 1
cytrynypół
cebulioliwa z oliweksól i
pieprzopcjonalnie: pół
ogórka pokrojonego w cienkie plasterki do dekoracji i kilka
kaparówPrzygotowanie:
Łososia pokroić na dość małe plasterki, skropić odrobiną
soku z cytryny oraz doprawić
pieprzem.Przygotować
ogórkową salsę:
ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.Połączyć
ogórek z
cebulą,
koperkiem, łyżką
oliwy z oliwek,
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny (do smaku).Kremowy
serek połączyć z
chrzanem.Na środku talerza ułożyć plasterki
ogórka i kilka
kaparów. Dookoła rozłożyć
łososia i posypać posiekanym
koperkiem. Salsę i
serek można podać w osobnych, małych miseczkach lub ułożyć na talerzu.Danie można serwować z
pełnoziarnistym pieczywem. Lampka białego, schłodzonego
wina idealnie uzupełni smak potrawy.Smacznego! ♥