Wykonanie
Jestem zwolenniczką gotowania sezonowego - raczej nie robię
sosów pomidorowych w środku zimy, bo przezroczyste
pomidory z drugiego końca świata to nie jest produkt, którym chciałabym karmić siebie i swoje dziecko. To samo dotyczy np.
truskawek - nie dekoruję nimi
tortu w grudniu, nie zagryzam nimi sylwestrowego
szampana - szkoda zdrowia. Teraz, w szczycie sezonu warzywno-
owocowego, kiedy wszystko jest wyhodowane na miejscu, nie dość, że smakuje o niebo lepiej, to jeszcze kosztuje na prawdę niewiele:
cukinia - 2 zł/kg (w zimie 13 zł/kg),
kabaczek - to samo,
papryka 3-5 zł/kg,
pomidory - 3 zł. Gdy idę na bazar, biorę 20 zł i wracam z całą torbą warzyw.
Potem nadchodzi refleksja - co ja z tym wszystkim zrobię :)Zupa krem
cukinowo- paprykowa to szybka, smaczna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, którą można podać z ulubionymi dodatkami - ja posypałam ją delikatnym
serem (typu włoskiego) i
ziołami, ale równie dobrze będzie się komponowała z pikantnymi grzankami,
jogurtem czy paluszkami serowymi.Dodatkowym plusem zupy, jest jej cena - jeśli zrobimy ją w sezonie - koszt całego garnka zamknie się w kilku złotych.Składniki:1 spora zielona
cukinia2
zielone papryki1
cebula2 ząbki
czosnkuświeże posiekane
zioła (lub suszone np. prowansalskie)2 łyżki
oliwy z oliwek/oleju
sól,
pieprz1/2 łyżeczki zielonej pasty
curry (niekoniecznie)
ser feta/twaróg/jogurt do podaniaPrzygotowanie:1.
Cukinię kroimy wzdłuż a
potem na mniejsze kawałki.2. Z
papryki wyjmujemy gniazda nasienne i tak samo, kroimy na kawałki.3.
Cukinię,
paprykę, przekrojoną na pół
cebulę układamy na blasze do pieczenia (skórką do dołu), skrapiamy
oliwą i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.4. Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą (tak by zakryła warzywa), dodajemy
czosnek, pastę
curry i gotujemy ok. 5-10 minut.5. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy posiekane
zioła (lub suszone), mieszamy, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.6. Rozlewamy do miseczek, posypujemy serem/ polewamy
jogurtem, zjadamy :)Uwagi;Pasta
curry jest słono-ostra, bardzo intensywna w smaku. Jeśli ją dodamy, być może nie będzie trzeba już doprawiać zupy. Jeśli nie macie pasty
curry,
sól i
pieprz + ew. łyżka
sosu sojowego, też będą ok :)