ßßß Cookit - przepis na DOBRE DLA DZIECI: PLACUSZKI RYŻOWO-BANANOWE Z OWOCAMI (Mela Niedziela i Cabas.pl)

DOBRE DLA DZIECI: PLACUSZKI RYŻOWO-BANANOWE Z OWOCAMI (Mela Niedziela i Cabas.pl)

nazwa

Wykonanie

Kiedy dziecko kończy mniej więcej 6 miesięcy, zaczynają pojawiać się pytania o rozszerzanie diety niemowlęcia: jakich składników używać, jak podawać jedzenie i w jakich ilościach?
Nie jest tajemnicą, że każdy nowy produkt musi być wprowadzany stopniowo - jedna truskawka, plasterek brzoskwini, łyżka kaszy. Powoli zwiększamy ilość danego produktu, pamiętając, że alergia może objawić się dopiero po jakimś czasie, niekoniecznie po pierwszym spożyciu. Ważne jest aby nie komponować dań ze zbyt dużej ilości składników; może to utrudnić zidentyfikowanie tego, który powoduje ewentualną alergię.
Jeśli chodzi o formę podawania jedzenia, to nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami modnego ostatnio modelu BLW (Baby-led weaning) to warto jest czasem podać dziecku coś, co będzie mogło samodzielnie wziąć do rączki i zjeść bez większych problemów. Placuszki sprawdzą się tu doskonale - niewielkie, miękkie, łatwe to pogryzienia i co ważne -niebrudzące :)
W tym przepisie użyłam mąki ryżowej, po to by danie było dostosowane za równo do małych dzieci, którym nie powinno podawać się glutenu (np. mąki pszennej) w dużych ilościach jak i do osób, które glutenu nie powinni spożywać, ze względu na nietolerancję pokarmową.
Mąkę ryżową można dostać w każdym większym markecie, ale ja zrobiłam ją samodzielnie - zmieliłam bardzo dokładnie w młynku do kawy ekologiczny biały ryż, a następnie przesiałam mąkę przez drobne sitko aby uniknąć ewentualnych niezmielonych ziaren.
W żywieniu dzieci ważne jest aby używać składników dobrej jakości: warzyw i owoców od sprawdzonych dostawców, kasz, ryżu, mąk pochodzących z pewnych upraw, dobrych gatunkowo olejów i oliw, niepodrabianych miodów i konfitur. Miejscem w którym znajdziecie większość używanych przeze mnie składników jest platforma CABAS.PL. Dla ułatwienia - dostępna jest tam również moja lista zakupów (Mela Niedziela Menu), które zrobiłam aby przygotować potrawy z cyklu DOBRE DLA DZIECI. Zapraszam do wspólnego gotowania! :)
Składniki:
1 szkl. maki ryżowej
1 dojrzały banan
2 jajka
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki płynnego miodu
owoce sezonowe (u mnie nektarynki, ale mogą być morele, brzoskwinie, jabłka gruszki etc.)
ulubiony mus owocowy (u mnie brzoskwinowo-jabłkowy Sun Baby)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, dodać pokrojonego banana oraz jajka, dokładnie zblendować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać nieco wody lub mleka.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, nabierać ciasto łyżką i wylewać na patelnię. Placuszki smażyć z dwóch stron aż się zarumienią i lekko urosną.
3. Placuszki polać musem owocowym. Podawać z pokrojonymi owocami sezonowymi.
Uwagi:
Miód, ze względu na to, że jest dość silnym alergenem, nie powinien być podawany dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia.
Jeśli jest taka potrzeba, jajka można zastąpić dodatkowym bananem (1 spory banan zamiast dwóch jajek). Można również zrezygnować z proszku do pieczenia, placuszki będą po prostu bardziej płaskie i mniej puszyste.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/08/dobre-dla-dzieci-placuszki-ryzowo.html