Wykonanie
Kiedy dziecko kończy mniej więcej 6 miesięcy, zaczynają pojawiać się pytania o rozszerzanie diety niemowlęcia: jakich składników używać, jak podawać jedzenie i w jakich ilościach?Nie jest tajemnicą, że każdy nowy produkt musi być wprowadzany stopniowo - jedna
truskawka, plasterek
brzoskwini, łyżka
kaszy. Powoli zwiększamy ilość danego produktu, pamiętając, że alergia może objawić się dopiero po jakimś czasie, niekoniecznie po pierwszym spożyciu. Ważne jest aby nie komponować dań ze zbyt dużej ilości składników; może to utrudnić zidentyfikowanie tego, który powoduje ewentualną alergię.Jeśli chodzi o formę podawania jedzenia, to nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami modnego ostatnio modelu BLW (Baby-led weaning) to warto jest czasem podać dziecku coś, co będzie mogło samodzielnie wziąć do rączki i zjeść bez większych problemów. Placuszki sprawdzą się tu doskonale - niewielkie, miękkie, łatwe to pogryzienia i co ważne -niebrudzące :)W tym przepisie użyłam
mąki ryżowej, po to by danie było dostosowane za równo do małych dzieci, którym nie powinno podawać się glutenu (np.
mąki pszennej) w dużych ilościach jak i do osób, które glutenu nie powinni spożywać, ze względu na nietolerancję pokarmową.
Mąkę ryżową można dostać w każdym większym markecie, ale ja zrobiłam ją samodzielnie - zmieliłam bardzo dokładnie w młynku do
kawy ekologiczny
biały ryż, a następnie przesiałam
mąkę przez drobne sitko aby uniknąć ewentualnych niezmielonych ziaren.W żywieniu dzieci ważne jest aby używać składników dobrej jakości:
warzyw i owoców od sprawdzonych dostawców,
kasz,
ryżu, mąk pochodzących z pewnych upraw, dobrych gatunkowo
olejów i
oliw, niepodrabianych
miodów i
konfitur. Miejscem w którym znajdziecie większość używanych przeze mnie składników jest platforma CABAS.PL. Dla ułatwienia - dostępna jest tam również moja lista zakupów (
Mela Niedziela Menu), które zrobiłam aby przygotować potrawy z cyklu DOBRE DLA DZIECI. Zapraszam do wspólnego gotowania! :)Składniki:1 szkl.
maki ryżowej1 dojrzały
banan2
jajka1 łyżeczka mielonego
siemienia lnianego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki płynnego
mioduowoce sezonowe (u mnie
nektarynki, ale mogą być
morele,
brzoskwinie,
jabłka gruszki etc.)ulubiony
mus owocowy (u mnie
brzoskwinowo-
jabłkowy Sun Baby)
oliwa z oliwekPrzygotowanie:1.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
siemieniem lnianym, dodać pokrojonego
banana oraz
jajka, dokładnie zblendować. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. W razie potrzeby dodać nieco
wody lub
mleka.2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oliwy z oliwek, nabierać ciasto łyżką i wylewać na patelnię. Placuszki smażyć z dwóch stron aż się zarumienią i lekko urosną.3. Placuszki polać
musem owocowym. Podawać z pokrojonymi
owocami sezonowymi.Uwagi:
Miód, ze względu na to, że jest dość silnym alergenem, nie powinien być podawany dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia.Jeśli jest taka potrzeba,
jajka można zastąpić dodatkowym
bananem (1 spory
banan zamiast dwóch
jajek). Można również zrezygnować z
proszku do pieczenia, placuszki będą po prostu bardziej płaskie i mniej puszyste.