ßßß Cookit - przepis na BULION KOKOSOWO-LIMONKOWY Z TOFU, OGÓRKIEM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI

BULION KOKOSOWO-LIMONKOWY Z TOFU, OGÓRKIEM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś ekstra. Bulion smakuje obłędnie, oryginalnie, świeżo; jest kolorowy, soczysty i chrupiący - jedna zupa, a tyle smaków i zapachów. To jedno z moich ciekawszych kulinarnych odkryć ostatnich miesięcy. Jadłam coś podobnego w jednej w warszawskich knajpek na Żoliborzu i postanowiłam odtworzyć ten smak. Zrezygnowałam jednak z dodatku świeżej papryki, którą lubię umiarkowanie, zastąpiłam ją płatkami chilli aby zupa była bardziej pikantna i zyskała fajny akcent kolorystyczny. Zmieniłam również rodzaj makaronu. Wyszło bardzo dobrze.
Potrawa jest całkowicie wegańska, typowo letnia, lekka.
Składniki:
500 ml bulionu warzywnego (ugotowanego z zestawu włoszczyzny, bez selera, za to z dodatkiem 1 cebuli)
1/2 puszki mleka kokosowego
1 limonka (skórka + sok)
1 zielony ogórek
mała kostka tofu
makaron ryżowy wstążki (ok. 100 g na dwie spore porcje)
1 łyżka sosu sojowego
kilka małych gałązek kolendry
kilka płatków chili na porcję
1 łyżka delikatnego oleju
ew. sól do smaku
garść orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
1. Do gorącego bulionu dodajemy mleko kokosowe, mieszamy do dokładnego połączenia obu składników. Wlewamy wyciśnięty sok z limonki, sos sojowy oraz wsypujemy startą skórkę z limonki. Doprawiamy solą do smaku.
2. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Tofu kroimy w kostkę lob paski (grubość ok. 1 cm) i smażymy na oleju z każdej strony. Tofu ma być jasnozłote i lekko chrupiące z zewnątrz.
4. Ogórka kroimy w półplasterki, można wyciąć gniazda nasienne.
5. Orzeszki wsypujemy na rozgrzaną patelnię i lekko prażymy
6. W misce układamy makaron, tofu, ogórka i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy siekaną kolendrą, orzeszkami oraz płatkami chili (uwaga, bardzo ostre).
Uwagi:
Choć czasem zdarza mi się używać (o zgrozo) warzywnych kostek bulionowych, w tym przypadku absolutnie tego nie polecam. Kupne kostki są przede wszystkim słone, co może zagłuszyć delikatny smak składników.
Jeśli kolendra, to tylko świeża. Suszona lub mielona ma zupełnie inny smak.
Jeśli lubicie paprykę, można dorzucić ją do bulionu (pokrojona w paski i lekko podsmażona, np. razem z tofu).
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/06/bulion-kokosowo-limonkowy-z-tofu.html