ßßß Cookit - przepis na Orange curd i pomysł na jego wykorzystanie :)

Orange curd i pomysł na jego wykorzystanie :)

nazwa

Wykonanie

Pyszny,lekko kwaskowy orange curd przygotowałam po raz pierwszy z myślą o wykorzystaniu go do muffinek.Jednak,gdy curd był już gotowy stwierdziłam,że może posłużyć jako smarowidło do chleba,czy słodkich bułek typu brioche.Wykorzystałam bardzo kwaśne pomarańcze stąd kwaskowy smak curd'u przyjemnie przełamuje kremowy serek typu Filadelfia.
curd:
3 jajka
125 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej na tarce skórki pomarańczowej - wcześniej pomarańczę sparzyłam wrzątkiem
20 dkg drobnego cukru kryształu
ok.10 dkg masła
Na parze ubijam całe jajka,sok i skórkę przez ok.5 minut.Następnie stopniowo dodaję masło i cały czas ubijam,aż curd stanie się gęstszy,zajmuje to średnio ok.10 min.Przekładam go do wcześniej wyparzonych słoiczków(2 nieduże)i zakręcam.Przechowuję w lodówce,po otwarciu podobno nadaje się do spożycia przez 2 tyg.<--- info narazie niepotwierdzone osobistym doświadczeniem:)
Bułeczki typu brioche smaruję serkiem Filadelfia w oryginalnym smaku,następnie dodaję orange curd i otrzymuję pyszną małą przekąskę.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/02/orange-curd-i-pomys-na-jego.html