Wykonanie
Są to trochę inne gołąbki. Bez
mięsa, za to z
kaszą jaglaną. Z dodatkiem
suszonych pomidorów,
pora, pestek
słonecznika i
mozzarelli. Podane z
sosem pomidorowym z
bazylią. Myślę, że to świetny pomysł na wykorzystanie
młodej kapusty. Dodatkowo takie gołąbki są bardzo sycące :) Polecam!/15 - 20 gołąbków/1
młoda średnia
kapusta (od jej wielkości zależy ilość gołąbków)250g suchej
kaszy jaglanej10
suszonych pomidorów1 średnia
cebula1 mały
por1/2 łyżki
masła125g
mozzarelli3 łyżki pestek
słonecznika1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu czarnegosos:300g passaty pomidorowej1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonej proszku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu czarnegoW garnku zagotować około 3 szklanki
wody. Wsypać
kaszę jaglaną. Zagotować, a następnie gotować przez 25 minut. Odstawić pod przykryciem. Na
maśle poddusić posiekaną drobno
cebulkę oraz umyty i pokrojony na małe kawałki
por.
Pomidory suszone również pokroić na mniejsze kawałki.
Mozzarellę potarkować. Do
kaszy dodać
cebulkę z
porem,
suszone pomidory,
mozzarellę, pestki oraz wszystkie
przyprawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić.
Kapustę włożyć do gorącej
wody. Chwilę podgotować, aż poszczególne liście będą miękkie. Tak przygotowaną
kapustę podzielić na liście. Jeżeli jest taka potrzeba odciąć twarde części.Na każdy z liści nakładać farsz i tradycyjnie zawinąć. Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je. Wstawić do piekarnika (200 stopni) i piec przez 1 godzinę. Passatę wymieszać z
przyprawami. Na 10 minut przed końcem pieczenia gołąbki polać sosem. Można je podawać z mizerią, z którą świetnie smakują :) Smacznego!