Wykonanie
/forma o średnicy 31 cm/spód:1 szklanka
mąki jaglanej1/2 szklanki
mąki żytniej razowej1
jajko90g
masła3 łyżki zimnej
wody1/3 łyżeczki
solifarsz:1
cukinia250g prawdziwej greckiej
fety100g
jogurtu naturalnego1 łyżka
suszonego oregano1 łyżka
oliwy z oliwekdo podania: listki świeżej
bazyliiDo miski wsypać obie
mąki, dodać
sól i
masło oraz wbić
jajko. Zacząć zagniatać. Jeżeli jest taka potrzeba dodać
wodę. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.Wyjąć je i wyłożyć nim formę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie umyć dokładnie
cukinię i pokroić ją na cienkie plasterki. Zgrillować je na odpowiedniej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony (do pojawienia się ciemniejszych paseczków).
Fetę pokroić w niewielką kostkę.Na podpieczony spód wyłożyć łyżką
jogurt i posypać
oregano. Położyć plasterki
cukinii jeden obok drugiego, następnie posypać
fetą i skropić
oliwą. Piec w piekarniku (200 stopni) przez około 10 minut do zapieczenia się na wierzchu
sera. Przed podaniem posypać świeżą
bazylią. Smacznego!