Wykonanie

Zupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora.Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy!Nie wiem
czemu ale czy to krem z
pomidorów, czy z dyni, czy z
grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;)Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z
buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks
śmietany i
kiełki rzodkiewki ...
powiem wam, że rozpływa się w ustach! Gęsta
śmietana nadaje delikatności i aksamitnej konsystencji, a
kiełki zaostrzają smak... wychodzi naprawdę pyszna zupka.Zresztą sami sprawdźcie :)Składniki:1,5 kg.
buraków2
ziemniaki2
marchewki1
pietruszka3 łyżki
oleju rzepakowegosól,
pieprz,
sok z cytryny,
cukierDodatkowo:gęsta kwaśna
śmietanaWszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.W garnku rozgrzewamy
olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały).Następnie zalewamy warzywa
wodą tak aby były przykryte. Gotujemy pod przykryciem do momentu jak zrobią się miękkie (około 30 - 40 minut).Jak warzywa zmiękną to miksujemy (blendujemy) je na gęsty krem.Doprawiamy
solą,
sokiem z cytryny,
cukrem i
pieprzem do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki niezbyt kopiastej
soli, sok z połówki
cytryny, 1 łyżka
cukru oraz 2,5 łyżeczki
pieprzu, jednak pamiętajmy, że każdy ma swój gust i doprawia według siebie gdyż niektórzy jedzą na słodko
buraczki, a inni na kwaśno).Krem gotowy :) Rozlewamy do talerzy, dekorujemy
śmietaną i
kiełkami.Prosta, smaczna i sycąca. Naprawdę polecam :)