Kawał pysznego tortowego ciasta który zadowoli nie jedno wybredne podniebienie. Przepis pochodzi z domowych zapisków. Serdecznie polecam;)Składniki:krok pierwszy3/4 szklanki oleju słonecznikowego (szklanka 250 ml)pół szklanki wodyszklanka cukrułyżek kakaoWykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia.krok drugi:5 jajekpół szklanki cukru pudru1.5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie: Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier a następnie żółtka. Ubić na kremową piankę. Następnie dodajemy wystudzoną masę z kroku pierwszego i mieszamy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo dno). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.Masa serkowa:500 gram serka twarogowego200 gram masła5 łyżek cukru pudruWykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo serektwarogowy i dokładnie mieszamy.Masa śmietanowo- serowa:500 ml śmietany kremówki 36 %3.5 lyżki cukru pudrucały serekmascarpone 250 gramWykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta.Do nasączenia:3/4 szklanki likieru porzeczkowego bądź1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowegou mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aroniiDo przełożenia:700 gram dżemu porzeczkowegoWykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż na pół. Każdy z blatów nasączamy połową przygotowanego wcześniej płynu. Na pierwszy blat nakładamy połowę dżemu oraz całą masę serkową,wygładzamy. Na to nakładamy drugi blat, na który również nakladamy drzem a na to masę śmietanowo- serową. Wierzch posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.