To moje pierwsze doświadczenie kulinarne z batatami- ale one są słodkie! W połączeniu z suszonymi pomidorami i fetą ta słodycz lekko się neutralizuje i całość tworzy pyszne danie. :)Składniki (porcja na 3 osoby, albo 2 bardzo łakome ;) ):3 batatykawałek sera feta100g świeżego szpinaku1 cebulakilka suszonych pomidorówpół czerwonej paprykizioła prowansalskiesól morska, pieprzPrzygotowanie:Bataty obrać, odciąć końcówki, rozłożyć na blasze na folii aluminiowej i posypać ziołami prowansalskimi.Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg). Bataty piec 40 minut.Ja po 20 minutach wyjęłam je i przekroiłam na pół (co było niemożliwe wcześniej, bo były twarde jak skała!).Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę. Po chwili dodać umyty wcześniej szpinak i suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.Upieczone bataty ułożyć na talerzu, z każdej połówki wydrążyć łyżkę ze środka (żeby powstało miejsce na farsz). W powstałą 'łódkę' nakładać szpinak z dodatkami, na wierzchu posypać pokruszonym serem feta.Smacznego!