ßßß Cookit - przepis na Roladka drobiowa z fetą i szpinakiem

Roladka drobiowa z fetą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Do sporządzenia roladek potrzebne będą:
3 piersi drobiowe
12 liści świeżego szpinaku
1/2 opakowania fety
3-4 suszone pomidory z zalewy
mieszanka przypraw do kurczaka
pieprz do smaku
wykałaczki
Podane składniki wystarczą do sporządzenia 6 roladek.
Piersi drobiowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wzdłóż na dwie połowy. Każdą pierś układamy na desce i przyprawiamy z obu stron przyprawa do drobiu oraz pieprzem.
Liscie szpinaku myjemy i osuszamy. Na piersi (ułożonej gładką stroną do deski) układamy liście szpinaku, jak na zdjęciu poniżej.
Na każdej piersi ze szpinakiem układamy pasek sera feta oraz pasek z suszonych pomidorów, jak na zdjęciu poniżej.
Roladkę sztywno zwijamy i spinamy dwiema wykałaczkami.
Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do roladek w naczyniu wlewamy 1/2 szklanki wody (lub bulionu jeśli akurat mamy przygotowany) Całość przykrywamy. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 St C piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 St. C.
Roladki po wyjęciu z piekarnika pozbawiamy wykałaczek i kroimy na pół.
Roladki bardzo dobrze smakują z kluskami (np. śląskimi) lub ziemniakami piree. Można je serować polane sosem śmietanowo-serowym lub pomidorowym, ale są tak soczyste po upieczeniu że dodatek sosu nie jest konieczny.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/roladka-drobiowa-z-feta-i-szpinakiem