Wykonanie
Do sporządzenia roladek potrzebne będą:3 piersi drobiowe12 liści
świeżego szpinaku1/2 opakowania
fety3-4
suszone pomidory z zalewy
mieszanka przypraw do
kurczakapieprz do smakuwykałaczkiPodane składniki wystarczą do sporządzenia 6 roladek.Piersi drobiowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wzdłóż na dwie połowy. Każdą pierś układamy na desce i przyprawiamy z obu stron
przyprawa do drobiu oraz
pieprzem.Liscie
szpinaku myjemy i osuszamy. Na piersi (ułożonej gładką stroną do deski) układamy liście
szpinaku, jak na zdjęciu poniżej.Na każdej piersi ze
szpinakiem układamy pasek
sera feta oraz pasek z
suszonych pomidorów, jak na zdjęciu poniżej.Roladkę sztywno zwijamy i spinamy dwiema wykałaczkami.Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Do roladek w naczyniu wlewamy 1/2 szklanki
wody (lub
bulionu jeśli akurat mamy przygotowany) Całość przykrywamy. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 St C piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 St. C.Roladki po wyjęciu z piekarnika pozbawiamy wykałaczek i kroimy na pół.Roladki bardzo dobrze smakują z kluskami (np. śląskimi) lub
ziemniakami piree. Można je serować polane sosem
śmietanowo-
serowym lub
pomidorowym, ale są tak soczyste po upieczeniu że dodatek sosu nie jest konieczny.