Wykonanie
Frittata, czyli włoski omlet. Świetnie się sprawdza jako danie
śniadaniowe, można też zjeść jako szybki obiad. Danie rewelacyjne- można do niego wrzucić praktycznie wszystko! :)
Składniki:5 jaj2
pomidory1
cebulakilka kwiatów
cukinii (ja użyłam 5)4
suszone pomidoryplaster
żółtego serakilka listków
bazyliidwie gałązki
oreganosól morska,
pieprzPrzygotowanie:Kwiaty
cukinii umyć, usunąć słupki i osuszyć na papierowym ręczniku,podsmażyć je na patelni na łyżeczce
masła, po chwili zdjąć i odłożyć.
Cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię.
Pomidory pokroić w kostkę, dorzucić do
cebuli na patelnię.
Jajka wbić do miski, dodać
soli i
pieprzu i rozbełtać widelcem, następnie wlać je na patelnię.Smażyć ok 5 minut.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Oregano i
bazylię posiekać.
Ser rozdrobnić na małe kawałki (można zetrzeć na tarce).Na patelnię wrzucić
suszone pomidory, kwiaty
cukinii,
ser i
zioła, smażyć jeszcze 2 minuty.