Wykonanie
Najlepsze obiady wychodzą mi, gdy nie mam na nie pomysłu i powołuję się na zasadę korzystania z "tego, co akurat mam pod ręką". Dziś zapiekanka z udziałem sezonowych warzyw-
cukinii i
pomidora.
Składniki:200g
makaronu orkiszowego5 dużych
pomidory1
cukinia1
cebula3 ząbki
czosnkusól morska,
pieprz,
bazylia lub
oreganoPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z
pomidorami dusić pod przykryciem 10 minut. Nadmiar
wody odparować, dodac przeciśnięty przez praskę
czosnek i pokrojoną w kostkę
cebule. Doprawić, wymieszać.
Makaron wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać i zapiekać przez ok.10 minut w nagrzanym do 200' piekarniku.