Wykonanie
Na naszym blogu niejednokrotnie można było przeczytać o właściwościach
ciecierzycy. Dla przypomnienia- jest idealnym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian, gdyż stanowi źródło nisko tłuszczowego
białka oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią ze względu na zawartość kwasu foliowego.
Składniki:bezglutenowy
makaron spaghetti 250gpuszka
ciecierzycy konserwowej (240g po odsączeniu)4
pomidorycebulka2 ząbki
czosnkusól morska,
pieprz,
bazyliaPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić, wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem ok 10 min. Odparować nadmiar
wody, dodać pokrojoną w kostkę
cebulkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
ciecierzycę. Doprawić, wymieszać, gotowe. :)