Wykonanie
Dania z
makaronem zawsze cieszą się powodzeniem w moim domu. Dzisiejszy posiłek został ze smakiem zjedzony nawet przez przeciwniczkę dyni ;) A przypomnę, że warto o niej pamiętać w naszej diecie, ponieważ zawiera błonnik, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, E, C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Składniki:0 , 5 kg dyni0,5 kg
pomidorów200g
makaronu nitki (ja użyłam
sojowego)
cebula2 ząbki
czosnkusól morska,
pieprz,
bazyliałyżka
olejuPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Sparzyć
pomidory we wrzątku i obrać ze skóry.
Cebulę drobno pokroić,
czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na łyżce
oliwy.
Dynię obrać, pokroić w kostkę i połowę tej porcji wrzucić do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę
pomidorami. Dusić, aż z dyni i
pomidorów zrobi się gęsty sos. Następnie dodać pozostałe kostki dyni i dusić pod przykryciem 10 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawić
solą,
pieprzem,
bazylią i wymieszać.