Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIDzisiaj tak, jak zapowiedziałam, kolejna odsłona potrawy, która już gościła na moim blogu. Jest to bardzo prosta, ale niesłychanie smaczna zapiekanka.
Młode ziemniaczki kosztują już dużo mniej niż jakiś miesiąc temu, więc
pora przyrządzać z nich różne potrawy. W planach mam
sałatkę ziemniaczaną, tymczasem przedstawię Wam moją „szybką zapiekankę” w nieco innej odsłonie. Ta wersja została upieczona w piekarniku. Tamta wersja była smażona, a właściwie duszona na patelni. Na pewno też jest dobra, niemniej jednak ta jest na pewno zdrowsza! Jej przygotowanie zajmuje co prawda dużo więcej czasu, ale warto trochę poczekać, bo jest naprawdę smaczna. W tej wersji zrezygnowałam z
czosnku,
bazylii i
oregano. Chciałam zjeść coś bardzo delikatnego. Jednak jeśli ktoś woli lepiej przyprawione dania, polecam dodatek ww. przypraw. Wierzch posypałam za to
serem żółtym dla zaostrzenia smaku.Składniki na 2 osoby:7
ziemniakówpół
cukinii3
pomidory2
cebulepieprz i
sól2 łyżki
oliwy z oliwek10 dag
sera żółtego do posypania
Ziemniaki gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plasterki. Dno naczynia do zapiekania smarujemy
oliwą z oliwek i wykładamy pokrojoną w plasterki
cukinią. Zostawiamy kilka plasterków do dekoracji wierzchu zapiekanki. Na
cukinii układamy
ziemniaki i podsmażoną
cebulkę (i
czosnek). Następnie tworzymy warstwę z pokrojonych w plasterki, obranych ze skórki
pomidorów. Na pomidorach układamy kilka plasterków
cukinii i
ziemniaków w jakiś ozdobny kształt, np. kwiatekPosypujemy obficie
pieprzem (
oregano,
bazylią). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypujemy tartym
żółtym serem.
Potrawę dodaję do akcji
Cukinia 2011