ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone

nazwa

Wykonanie

Czy ziemniaki są zdrowe? Większość odpowie, że nie. Polecam przeczytać ten artykuł zanim całkowicie wyrzucicie je ze swojej diety. Ziemniaki są tak zakorzenione w naszej polskiej kulturze, że nie jednemu ciężko się z nimi rozstać na zawsze. I niepotrzebnie. Ziemniaki oblane tłustym sosem lub "gotowe" frytki z supermarketu owszem tuczą, ale może skusicie się na takie chrupiące, "domowe" z jogurtowym sosem czosnkowym ? :) Oczywiście nie codziennie, bo bardziej wartościowe są np. kasze, ale od czasu do czasu chyba każdy może sobie na nie pozwolić. Świetnie sprawdzają się jako dodatek na przyjęciu.
Składniki:
ziemniaki (dowolna ilość)
domowa przyprawa do potraw (bez glutaminianu sodu i innych konserwantów)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i opłukać.
Ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10-15min.). Odcedzić i ostudzone ziemniaki pokroić na dowolne kształty (kostki, łódeczki, plasterki, itd.). Można je również ugotować na parze - dzięki temu stracą mniej swoich właściwości (mój garnek na parę pomieści niewielką ilość, dlatego zdecydowałam się na gotowanie w wodzie). Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą.
Przełożyć na dużą blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki ziemniaków powinny być równomiernie rozłożone.
Zapiekać w piekarniku w 200st., aż się ładnie zarumienią i staną się chrupiące (ok. 30-40min.). Co jakiś czas zamieszać.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/02/ziemniaki-pieczone.html