Wykonanie
Czy
ziemniaki są zdrowe? Większość odpowie, że nie. Polecam przeczytać ten artykuł zanim całkowicie wyrzucicie je ze swojej diety.
Ziemniaki są tak zakorzenione w naszej polskiej kulturze, że nie jednemu ciężko się z nimi rozstać na zawsze. I niepotrzebnie.
Ziemniaki oblane tłustym sosem lub "gotowe" frytki z supermarketu owszem tuczą, ale może skusicie się na takie chrupiące, "domowe" z
jogurtowym sosem czosnkowym ? :) Oczywiście nie codziennie, bo bardziej wartościowe są np.
kasze, ale od czasu do czasu chyba każdy może sobie na nie pozwolić. Świetnie sprawdzają się jako dodatek na przyjęciu.
Składniki:
ziemniaki (dowolna ilość)domowa
przyprawa do potraw (bez glutaminianu
sodu i innych konserwantów)
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i opłukać.Ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10-15min.). Odcedzić i ostudzone
ziemniaki pokroić na dowolne kształty (kostki, łódeczki, plasterki, itd.). Można je również ugotować na parze - dzięki temu stracą mniej swoich właściwości (mój garnek na parę pomieści niewielką ilość, dlatego zdecydowałam się na gotowanie w wodzie). Pokrojone
ziemniaki wrzucić do miski, skropić
oliwą z oliwek i posypać
przyprawą.
Przełożyć na dużą blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki
ziemniaków powinny być równomiernie rozłożone.Zapiekać w piekarniku w 200st., aż się ładnie zarumienią i staną się chrupiące (ok. 30-40min.). Co jakiś czas zamieszać.