Wykonanie
Propozycja na lekki i orzeźwiający deser. Bez pieczenia, czyli idealny w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika... Ciasto jest wegańskie i nie zawiera glutenu:)
Składniki:Spód do ciasta:100g
migdałów120g
suszonych daktyli (ok. 25 sztuk)3 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
masła orzechowego bez
soli i
cukrudowolne
owoce - ja użyłam
banana,
borówek amerykańskich i
truskawekGalaretka:½ litra
soku jabłkowego bez
cukru1 czubata łyżeczka agar-agar (roślinny zamiennik
żelatyny)Przygotowanie:1. Przygotowujemy spód do ciasta.
Suszone daktyle zalewamy w miseczce letnią
wodą. W blenderze mielimy
migdały i przesypujemy do miski. Następnie mielimy namoczone wcześniej
daktyle na w miarę gładką masę i dodajemy do
migdałów. Dodajemy 3 łyżki
wiórków kokosowych i łyżeczkę
masła orzechowego. Składniki zagniatamy ręcznie i "wciskamy" na dno tortownicy o średnicy 21cm. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.2. Przygotowujemy
galaretkę z agaru.Zagotowujemy
sok jabłkowy i do gotującego dodajemy stopniowo czubatą łyżeczkę agaru. Sok próbujemy i jak wydaje nam się za kwaśny, to można lekko osłodzić np. ksylitolem/
stewią. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając (proces można przyspieszyć wkładając do większego garnka z zimną
wodą).3.
Owoce myjemy, osuszamy i te większe kroimy w kostkę. Jeżeli chcemy dodać
banana, to należy go po skrojeniu skropić
sokiem z cytryny, aby nie sczerniał.4. Po godzinie wyjmujemy spód z lodówki i układamy na nim
owoce.5. W momencie kiedy
galaretka będzie "gęsta" zalewamy delikatnie łyżką
owoce i wkładamy do lodówki.Ciasto najlepiej spożyć w ciągu 24h.