Wykonanie
Ostatnio były koktajle z
płatków owsianych, a teraz coś zaskakującego. Najbardziej
dziwny w składzie koktajl, który do tej
pory próbowałam, ale na szczęście jest całkiem niezły, biorąc pod uwagę zawartość surowej gryki (jeśli macie
opory przed użyciem surowej
kaszy, namoczoną można podgotować).Mój blender niestety nie poradził sobie tak, jak powinien i koktajl nie ma idealnie aksamitnej konsystencji.1/3 szklanki
kaszy gryczanej niepalonej1/3 szklanki
migdałów1
banan1/2-3/4 szklanki
truskawek (lub innych
owoców)
sok jabłkowy 100% (lub
woda) według uznania
Kaszę oraz
migdały wsypać do miski i zalać ok. 3 szklankami
wody. Pozostawić na minimum 12 godzin (ale polecam dłużej).Po tym czasie bardzo dokładnie wypłukać
kaszę i
migdały na sicie pod bieżącą
wodą.
Kaszę i
migdały przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładko.Gdy dodajemy
wodę można dosłodzić według uznania . Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę
cynamonu lub
soku z cytryny.Inspiracja: FoodPornVeganStyle .