Wykonanie
Zawsze robiłam
ciastka owsiane z
suszonymi owocami, tym razem spróbowałam użyć świeżych
truskawek. Nie dodałam ani grama tłuszczu, więc idealny dla liczących skrupulatnie kalorie ;) Sezon w pełni na
truskawki i w końcu w rozsądnej cenie, więc korzystajmy! :) Zimą przepis też można z powodzeniem wykorzystać używając mrożonych
truskawek (lepiej mrożone polskie, niż te chemiczne i bez smaku). O prozdrowotnych właściwościach
truskawek pisałam już przy okazji przepisu na tartę z
truskawkami .
Składniki:ok. 25 szt. małych
truskawek (po zblendowaniu powinna wyjść 1 szklanka musu)kilka
truskawek do dekoracji2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
mąki pszennej razowej (można użyć innej, np. orkiszowej)3 łyżki zmielonych
migdałów4 łyżki wiórek
kokosowych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko5 łyżek
syropu klonowego lub z agawy (można zastąpić innym zamiennikiem
cukru)Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy, blendujemy i przekładamy do miski. Do
truskawek dodajemy roztrzepane widelcem
jajko,
syrop i mieszamy.W drugiej misce łączymy wszystkie "suche" składniki:
płatki owsiane,
mąkę,
migdały, wiórki,
proszek do pieczenia i wsypujemy je do miski z "mokrymi" składnikami. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i dekorujemy cieniutkimi plasterkami
truskawek (dekoracja widoczna na zdjęciu)
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.