ßßß Cookit - przepis na Ciastka owsiane z truskawkami bez tłuszczu

Ciastka owsiane z truskawkami bez tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Zawsze robiłam ciastka owsiane z suszonymi owocami, tym razem spróbowałam użyć świeżych truskawek. Nie dodałam ani grama tłuszczu, więc idealny dla liczących skrupulatnie kalorie ;) Sezon w pełni na truskawki i w końcu w rozsądnej cenie, więc korzystajmy! :) Zimą przepis też można z powodzeniem wykorzystać używając mrożonych truskawek (lepiej mrożone polskie, niż te chemiczne i bez smaku). O prozdrowotnych właściwościach truskawek pisałam już przy okazji przepisu na tartę z truskawkami .
Składniki:
ok. 25 szt. małych truskawek (po zblendowaniu powinna wyjść 1 szklanka musu)
kilka truskawek do dekoracji
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej razowej (można użyć innej, np. orkiszowej)
3 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki wiórek kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
5 łyżek syropu klonowego lub z agawy (można zastąpić innym zamiennikiem cukru)
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy, blendujemy i przekładamy do miski. Do truskawek dodajemy roztrzepane widelcem jajko, syrop i mieszamy.
W drugiej misce łączymy wszystkie "suche" składniki: płatki owsiane, mąkę, migdały, wiórki, proszek do pieczenia i wsypujemy je do miski z "mokrymi" składnikami. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.
Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i dekorujemy cieniutkimi plasterkami truskawek (dekoracja widoczna na zdjęciu)
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/06/ciastka-owsiane-z-truskawkami-bez.html