ßßß Cookit - przepis na Toskańskie cantucci z migdałami

Toskańskie cantucci z migdałami

nazwa

Wykonanie

Sentymentalny i słodki powrót myślami do wspaniałego majowego wyjazdu, do pięknych toskańskich zakątków. Kuchnia Toskanii jest prosta i lekka. Tradycyjnym wypiekiem są cantucci z migdałami, podawane na deser z lampką białego wytrawnego wina. Przy moim uzależnieniu wręcz od tych ciasteczek, aż dziwne, że w tak klasycznej postaci nie znalazły się do tej pory na blogu. Nadrabiam zaległości. Polecam!
Składniki:
1 duże jajko
90 g drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100-150 g posiekanych migdałów (nie obranych)
Wszystkie składniki oprócz migdałów wymieszać. Dodać migdały. Uformować podłużny bochenek o długości szerokości około 5cm, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce, oprószyć mąką. Piec w temp. 175st. C około 25min. Po wystygnięciu pokroić na ukos na kromki o grubości około 1cm. Najlepiej nożem z piłką. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temp 180st. C przez około 7min, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-7min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/09/toskanskie-cantucci-z-migdaami.html