Wykonanie
Sentymentalny i słodki powrót myślami do wspaniałego majowego wyjazdu, do pięknych toskańskich zakątków. Kuchnia Toskanii jest prosta i lekka. Tradycyjnym wypiekiem są cantucci z
migdałami, podawane na deser z lampką białego
wytrawnego wina. Przy moim uzależnieniu wręcz od tych
ciasteczek, aż
dziwne, że w tak klasycznej postaci nie znalazły się do tej
pory na blogu. Nadrabiam zaległości. Polecam!
Składniki:1 duże
jajko90 g drobnego
cukru1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia100-150 g posiekanych
migdałów (nie obranych)Wszystkie składniki oprócz
migdałów wymieszać. Dodać
migdały. Uformować podłużny bochenek o długości szerokości około 5cm, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce, oprószyć
mąką. Piec w temp. 175st. C około 25min. Po wystygnięciu pokroić na ukos na kromki o grubości około 1cm. Najlepiej nożem z piłką. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temp 180st. C przez około 7min, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-7min.Smacznego:)