ßßß
Składniki (na ok 6 placuszków):3 czubate łyżki płatków owsianych1 mały kubeczek jogurtu naturalnego2 jajkaok 15 g masła (1 czubata łyżka)2 płaskie łyżki cukru + odrobina dodatkowo1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok 100 g mąki pszennej (ja użyłam pszennej orkiszowej)kilka truskawek (ok 3 do placuszków + do dekoracji)DodatkowoCukier puder lub syrop klonowyPrzygotowanie:Płatki przesypujemy do miski i zalewamy jogurtem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło. Do lekko namokniętych płatków owsianych dodajemy jajka, masło i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta, tak żeby uformowana na patelni łyżką się nie rozpływała na boki. Truskawki kroimy w plasterki (każda truskawka na ok 4 części). Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową, żeby smażyć bez tłuszczu, może być też ta po rozpuszczeniu masła) i rozkładamy łyżką placuszki (po ok 1-1,5 łyżki masy na placuszek). Smażymy przez ok 4 minuty z jednej strony (nie za mocny ogień, żeby placki dopiekły się w środku i tylko lekko zezłociły na zewnątrz), aż placki lekko wyrosną. Następnie na wierzchu układamy truskawki, oprószamy lekko cukrem i przekładamy na drugą stronę. Smażmy 1-2 minuty i wykładamy na ręcznik papierowy. Gotowe placuszki podajemy z dodatkowymi truskawkami i ew. z cukrem pudrem lub syropem klonowym.


