ßßß

Składniki:25 dkg łuskanego grochu w połówkach35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych4 duże ziemniaki2 marchewki2 pietruszki¼ bulwy selera15 cm pora4 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego½ łyżki majeranku½ łyżeczki cząbru2-3 ząbki czosnku1 cebula3 szkl. wody2 litry bulionu warzywnegosól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:Do garnka z zimną wodą (3 szkl.) włożyć żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 40 minut. W trakcie gotowania w garnku będzie zbierać się piana, którą należy zbierać łyżką. Woda powinna przykrywać żeberka i groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki.Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie.Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy.Usunąć z zupy połówki cebuli.Przyprawić zupę majerankiem, cząbrem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół.Zagotować zupę, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i pozostawić 5 minut, aby smaki przypraw przeszły do zupy.Smacznego