ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Ogórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać z tego, że do zalewy użyto soli jodowanej lub ogórków złej jakości.
Jeśli zastosujecie się do poniższej receptury ogórki małosolne, będą pyszne, jędrne i aromatyczne. Jak u mamy;)
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
3 litry zimnej wody
3 płaskie łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
8 ząbków czosnku
kilka gałązek kopru z baldachami kopru lub pęczek kopru
kilka liści chrzanu lub/i kawałek korzenia chrzanu (5 cm)
Przygotowanie:
Ogórki umyć i odciąć ich końcówki.
Duży słój wyparzyć wrzątkiem, na jego dnie ułożyć kilka gałązek kopru (lub baldachów) przecięte na pół ząbki czosnku i kilka liści chrzanu lub kawałków korzenia chrzanu.
Następnie układać ogórki.
Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek).
Z wody i soli przygotować zalewę i wlać do słoja tyle, aby zakryć ogórki i wszystkie składniki kiszonki.
Zakręcić słój, ale niezbyt szczelnie i ustawić na talerzu. w ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słój na talerzu).
Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z ogórków z poprzedniego kiszenia.
Ogórki są dobre do jedzenia po 3-4 dniach.
Gdy ogórki są wystarczająco ukiszone, należy je wyjąć ze słoja i przechowywać lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/06/ogorki-maosolne.html