Wykonanie
10g
drożdży instant300 ml
wody200 g ugotowanych
płatków owsianych (jakieś 55-60g suchych)200 g
mąki pszennej razowej300 g
mąki pszennej białej10g
soli20g
oleju rzepakowego5g
cukruWszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić hakiem lub ręcznie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut (lub do czasu aż ciasto podwoi objętość). Podzielić je na 8-12 równych części. Uformować
bułki - jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, posmarować dłonie
olejem rzepakowym. Mój patent to odrobina
oleju w miseczce, do tego silikonowy pędzel, którym smaruję dłonie co 2-3 formowania.Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 4-5 cm. Posypać z wierzchu
płatkami owsianymi lub
mąką, albo posmarować
oliwą pozostałą w miseczce i wysypać jakimiś ziarnami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić bułeczki. Piec ok. 20 minut.